Lees verder
PHA plastic gemaakt uit rioolwater biedt veel mogelijkheden voor de toekomst. Dat is de conclusie van deskundigen, bestuurder en ondernemers die zich bezig hebben gehouden met het PHARIO project.
Breda

Dat het is mogelijk is om PHA-bioplastic te maken van het slib uit rioolwater wisten we al. PHA is een bijzondere klasse bioplastic die zeer goed afbreekbaar is en een lage milieu-impact heeft. Het PHARIO project laat zien dat dit PHA op een consistente manier en met een hoge kwaliteit gemaakt kan worden, met behulp van de actieve biomassa uit een rioolwaterzuivering. Op deze manier kan het PHA met een 70% lagere milieu-impact worden gemaakt dan PHA dat nu op de markt is.

Vorige week deelden deskundigen, bestuurders en ondernemers kennis en ervaringen over PHA plastic gemaakt uit rioolwater. Belangrijkste conclusie: ‘Dit is de toekomst. Laten we investeren in een volgende stap. Dat wil zeggen: op zoek naar (co)-investeerders om meer te kunnen produceren en op zoek naar meer ondernemers die producten willen maken van ons plastic.’

Voordelen

Het geproduceerde PHA had consistente thermische en mechanische eigenschappen die vergelijkbaar en soms zelfs beter zijn dan PHA dat nu op de markt is. Bovendien zijn er veel mogelijkheden om de kwaliteit te sturen. Bijzonder is dat PHA met een hoog molecuulgewicht gemaakt kan worden en met lagere smeltpunten. Dit biedt perspectief op unieke toepassingen voor dit PHA. Bijvoorbeeld voor het maken van vezels van PHA of het verbeteren van de kwaliteit van polymelkzuur, PLA. Een aantal ondernemers heeft inmiddels met succes het plastic verwerkt. In festivalmuntjes, kratjes voor waterplanten en vislood om loodvrij te vissen.

100 kg plastic

In het nu afgesloten project werd per week 1 kg aan plastic geproduceerd door de bacteriën in de rioolwaterzuivering in Bath. Het is nu de bedoeling om dit proces via een demonstratiefase van 100 kg plastic per week op te schalen naar 100.000 kg per week. Op de manier kan het proces op een verantwoorde manier verder ontwikkeld worden en de kosten nog verder worden verlaagd.

Gezamenlijk initiatief

Het pilotonderzoek dat nu afgerond is, was een gezamenlijk initiatief van de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân samen met SNB, STOWA en de marktpartijen Veolia en KNN.