Lees verder
Vijf waterschappen, STOWA, technologiebedrijf Paques en HVC hebben deze week een overeenkomst gesloten om in Dordrecht een proeffabriek te bouwen voor de productie van PHBV, een volledig afbreekbaar en duurzaam bioplastic.
Redactie / Dordrecht

PHBV wordt gemaakt uit organische afvalstromen zoals zuiveringsslib, industrieel afvalwater en voedselresten. De vijf waterschappen hebben het in 2016 getest in het pilotproject ‘PHARIO’ (PHA uit RIOolwater). PHBV is een type bioplastic uit de PHA-groep (Polyhydroxyalkanoaten). Het is een natuurlijk polyester van hoge kwaliteit, volledig afbreekbaar onder natuurlijke omstandigheden in zowel grond en composteringsinstallaties als in zoet- en zout water.

Toepassingen zijn ondermeer te vinden in de land- en tuinbouw. In de proeffabriek worden bijvoorbeeld biologisch afbreekbare potjes voor de agrarische sector getest die ompotten tijdens de kweek onnodig maken. Ook is PHBV toe te passen in zelfhelend beton voor bijvoorbeeld kelders en tunnels. Het zorgt ervoor dat scheurtjes in het beton vanzelf worden gedicht. Bijkomend voordeel is dat in zelfhelend beton in veel gevallen minder (krimp)wapening gebruikt hoeft te worden, wat weer bijdraagt aan kostenverlaging en minder milieubelasting.

Commerciële productie

De proeffabriek, die bij de slibverwerkingsfabriek HVC in Dordrecht komt te staan, bouwt voort op de ervaringen uit PHARIO en slaat een brug naar commerciële productie. Hiertoe worden samples geleverd aan de kunststofindustrie, die de verwerking en eigenschappen van het materiaal uitgebreid kan testen. Naar verwachting is de fabriek eind 2021 operationeel. In de tussentijd wordt een verdere inventarisatie gemaakt van potentiële leveranciers van vetzuren (de grondstof voor het maken van PHBV) en worden organisaties gezocht voor andere toepassingen van PHBV.

Het project wordt ontwikkeld en gerealiseerd door een samenwerkingsverband van de Energie- en Grondstoffenfabriek (bestaande uit de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân), STOWA, technologiebedrijf Paques en duurzaam afval- en energiebedrijf HVC. Slibverwerking Noord-Brabant (SNB), AquaMinerals, TU Delft en Wetsus (kenniscentrum voor duurzame watertechnologie) steunen het initiatief met verdere kennisontwikkeling.

Foto boven (vlnr): Theo Schots (Brabantse Delta), Leo Stehouwer (Hollandse Delta), Gert van Kralingen (Scheldestromen), Paul Koemans (De Dommel), Otto van der Galiën (Wetterskip Fryslân), Stephan Bocken (Paques), Joost Buntsma (STOWA), Ronald Hopman (HVC).