Lees verder
Stadslandbouw, verticale teelten, indoor boerderijen en gekleurde LED-verlichting: het lijken efficiënte oplossingen voor duurzame voedselproductie. Maar dat is schijn, meldt de blog Low Tech Magazine, die nieuws en duiding 'zonder roze bril' brengt over milieu, energie en technologie.
Redactie / Barcelona

Bij stadslandbouw in verticale binnenboerderijen komt het licht niet van de zon, maar van gekleurde LED-lampen. Hiermee kunnen gewassen het hele jaar door in lagen boven elkaar worden geteeld. Het zou veel landbouwgrond besparen, er hoeven minder voedselkilometers te worden gemaakt en er zijn minder water en bestrijdingsmiddelen nodig. Maar het kost wel stroom. Véél stroom. Als de elektriciteit voor verticale boerderijen met zonnepanelen wordt opgewekt, nemen die minstens zo veel ruimte in als de verticale boerderij bespaart.

Sla, paprika’s, tomaten en komkommers uit stadsboerderijen lijken te bewijzen dat het voeden van de wereldsteden met high tech is op te lossen. Deze gewassen bevatten echter nauwelijks koolhydraten, eiwitten of vetten. Er zijn tarwe, peulvruchten, wortels en oliehoudende gewassen nodig. Die laten zich moeilijker verticaal kweken. Een brood uit de verticale binnenboerderij zou daardoor bijna 350 euro kosten, blijkt uit onderzoek.

Lees het volledige artikel op Low Tech Magazine. Waarschuwing: deze blog staat op een computer in Barcelona die draait op zonne-energie. In donkere periodes/bij slecht weer kan deze soms uitvallen.

Beeld: Halfpoint/Shutterstock