Lees verder
"Ga niet met de bulldozer over mensen heen om windmolens te plaatsen", adviseert Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen en beheerder van Energieopwek.nl, een database die het aandeel duurzame energie inzichtelijk maakt.
Redactie / Groningen

In een uitzending van het actualiteitenprogramma Een Vandaag op donderdag 11 maart zegt Visser dat de doelstellingen voor het opwekken van groene energie in 2030 nu al zijn gehaald. “Eigenlijk is het een van de successen van het klimaatbeleid.”

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 minstens 35 TWh aan groene elektriciteit opwekt met windmolens en zonneparken. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat dit grotendeels lukt, maar kan het niet met zekerheid voorspellen. Volgens Visser tonen recentere berekeningen echter aan dat het doel eigenlijk al is bereikt. Daarbij wordt ook rekening gehouden met windmolens die al in de pijplijn zitten.

Meer wind op zee

Volgens Visser hoeven gemeenten dan ook geen haast te maken met het indienen van hun plannen voor nieuwe wind- of zonneparken. Dat zou eigenlijk vóór 1 juli moeten, waardoor er op meerdere plaatsen hals over kop besluiten worden genomen. Dat leidt tot grote maatschappelijke onrust.

Zo is er in Drenthe momenteel ophef over plannen voor windmolens rond een natuurgebied en is er in die provincie ook veel weerstand tegen mega-zonneparken die weilanden er laten uitzien als ‘inductiekookplaten’.

“Het zou beter zijn om het wat rustiger aan te doen”, aldus Visser. Meer windmolens op zee bouwen zou een beter idee zijn. Daar waait het vaker en langer. Dat leidt tot een stabielere productie.

De volledige uitzending is terug te kijken op de website van Een Vandaag.

Beeld: Een Vandaag