Lees verder
Koolstofboekhoudsystemen op het land zijn doeltreffend gebleken om verschillende industrieën wereldwijd aan te moedigen CO2-reductietechnieken toe te passen. Momenteel bestaat er echter geen systeem voor koolstofcredits op zee. Een speciale "deep dive"-sessie van de G-STIC-duurzaamheidsconferentie van 2023 zal op 14 februari aan dit onderwerp worden gewijd.
Redactie / Rio de Janeiro

De blauwe bio-economie wint aan belang; de wereldzeeën zijn enorme en veelbelovende bronnen van biomassa. Om het duurzame gebruik van deze hulpbronnen te stimuleren, groeit de behoefte aan een betrouwbaar koolstofkredietsysteem.

Een “blue carbon credit”-systeem moet gebaseerd zijn op een solide koolstofboekhoudmodel, maar de realiteit is dat er op het gebied van mariene koolstofboekhouding nog grote leemten in de kennis bestaan. Dit heeft te maken met het controversiële karakter van de ontwikkeling van technologieën voor negatieve oceaanemissies (NET’s). Bijgevolg is CO2-reductie nog geen belangrijke drijfveer voor de ontwikkeling van een duurzame blauwe economie. Toepassing van het onshore broeikasgas-protocol voor “antropogene” koolstofboekhouding in een mariene context, en rekening houdend met de beschikbare kennis over mariene koolstofboekhouding, kan de weg vooruit zijn. In deze deep dive sessir wordt onderzocht of een dergelijk koolstofboekhoudsysteem moet worden ontwikkeld en hoe het eruit zou kunnen zien.

G-STIC kan kosteloos online worden bijgewoond. Kijk in de agenda voor meer informatie en registratie.

Zie ook:

Beeld: Olena Boronchuk/Shutterstock