Lees verder
Chemie- en biotechbedrijf DSM kondigde vandaag aan dat het een onderzoek is gestart naar het verzelfstandigen en mogelijk afstoten van zijn activiteiten op het gebied van innovatieve materialen.
Redactie / Heerlen

Het gaat om twee bedrijfsonderdelen die hoogwaardige kunststoffen maken en zijn gevestigd op Chemiepark Chemelot in Geleen: Engineering Materials en Protective Materials (Dyneema).

Na een reorganisatie wil DSM zich volledig gaan focussen op het gebied van gezondheid, voeding en biowetenschap. Daarvoor worden drie nieuwe businessgroepen opgericht: Food & Beverages, Health, Nutrition & Care and Animal Nutrition & Health. Het bedrijf verwijst naar de groeiende wereldbevolking en de daarmee samenhangende uitdagingen voor het voedselsysteem, die ook van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van mensen, dieren en de planeet.

Grootste impact

Volgens Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze, Co-CEO’s, heeft DSM de verantwoordelijkheid om haar middelen en expertise daar in te zetten waar zij het grootste impact kunnen hebben. “Door ons uitsluitend te richten op onze activiteiten op het gebied van gezondheid, voeding en biowetenschap zullen wij slagvaardiger en effectiever kunnen opereren en tegemoetkomen aan de groeiende behoefte aan betere en duurzamere voeding.”

De bedrijfsonderdelen op het gebied van materialen passen niet in deze ambitie. Volgens DSM zijn ze “waarschijnlijk niet in staat om hun potentieel volledig te benutten voor het aanjagen van een biobased en circulaire economie.” De materialentak zal daarom moeten verzelfstandigen. De strategische opties worden nog bekeken, inclusief verkoop. Eerder dit jaar verkocht DSM al het bedrijfsonderdeel Resins & Functional Materials (duurzame harsen en coatings) aan Covestro.

DSM gaat vanaf 1 januari 2022 volgens de nieuwe structuur rapporteren.

Beeld: Casimiro PT/Shutterstock