Lees verder
De DSM vitamineproductiefaciliteit in Sisseln, Zwitserland, schakelt over op een nieuwe warmtekrachtcentrale op biomassa. Daarmee wordt de jaarlijkse CO2-uitstoot verlaagd met 50.000 ton.
Redactie / Sisseln

De energiecentrale werd gebouwd, is in bezit en zal worden beheerd en onderhouden door energiebedrijf ENGIE en de Zwitserse energieleverancier ewz en werd eind vorige week officieel geopend, onder meer door CFO Engie Judith Hartmann, CEO DSM Feike Sijbesma, CEO ewz Marcel Frei en president en CEO van DSM Nutritional Products Chris Goppelsroeder.

De biomassacentrale gaat 267 GWh stoom en 42 GWh hernieuwbare elektriciteit per jaar opwekken en wordt een van de grootste en meest efficiënte biomassacentrales in Zwitserland. De stoom wordt geleverd aan de productiefaciliteit van DSM Nutritional Products in Sisseln en andere niet-DSM-productievestigingen. De elektriciteit wordt in het openbare net gevoed en is genoeg om 17.500 lokale huishoudens van energie te voorzien.

De nieuwe warmte- en krachtcentrale is een ander voorbeeld van de inzet van DSM om in 2030 in absolute termen 30% minder broeikasgassen te produceren uit directe productie en energie te kopen in vergelijking met 2016. DSM ontkoppelt de emissies van zijn groei door maatregelen voor energie-efficiëntie en meer gebruik van hernieuwbare elektriciteit. Als aanvullende doelstelling koopt DSM in 2030 75% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. In 2018 was al 41% hernieuwbaar.

De fabriek in Sisseln is de grootste vitamineproductiesite ter wereld en produceert onder meer DSM’s hoogwaardige vitamine A en E.