“Voor het eerst in de geschiedenis past polyurethaan echt in een circulaire economie”, zegt Bart Haelterman, R&D Director bij Recticel. “We zijn erin geslaagd een technologie te ontwikkelen om de twee basisgrondstoffen – polyol en tolueendiisocyanaat (TDI) – via chemische recyclage te herwinnen en polyurethaanschuim zo om te zetten in een hoogwaardig gerecycleerd materiaal.”
Recticel coördineerde het PUReSmart-project dat in 2019 werd gelanceerd met negen partners uit zes verschillende landen. Naast chemiebedrijf Covestro waren ook de universiteiten van Gent en Leuven bij het onderzoek betrokken. De Europese Unie financierde het PUReSmart-project met zes miljoen euro, in het kader van haar onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020.
Het proces is nu succesvol getest in een pilotinstallatie. Covestro wil een grotere recyclingfabriek bouwen om de technologie ook te valideren op industriële schaal. “Ons doel is om afval om te zetten in waardevolle grondstoffen en op die manier het principe van de circulaire economie in de waardeketen te verankeren”, zegt Christine Mendoza-Frohn van Covestro.
Beeld: Covestro