Lees verder
Niemand wil slapen op een bruine matras van biobased PU-schuim. Ook als die functioneel precies hetzelfde is als een witte 'fossiel' geproduceerde matras.
Redactie / Gent

Dat zegt verkoopdirecteur Tom Claessen van Cardolite. Het bedrijf maakt de biobased aromaat Cardanol uit Cashew Nutshell Liquid (CNSL). Goed genoeg voor de productie van composieten voor de geavanceerde zonne-auto Punch One (foto), waarmee Vlaanderen in 2015 deelnam aan de World Solar Challenge.

Maar de bruine kleur roept wel beperkingen op van andere toepassingsmogelijkheden. ‘Het materiaal was minder geschikt voor producten als verf en cosmetica. Ook matrasfabrikanten wilden er niet aan. Consumenten hebben een andere kwaliteitsperceptie bij een donkerbruine matras.’

Daarom ontwikkelde Cardolite na tien jaar onderzoek LITE Cardanol: dezelfde aromaat, maar dan zuiverder en met een lichtere basiskleur. Verder onderzoek in de technologie van productprocessen leidde tot de ontwikkeling van nieuwe soorten epoxyverdunners, harsmodificatoren, polyolen, diolen en hardingsmiddelen met zeer goede natte en droge kleurstabiliteit. De nieuwste variant: Ultra LITE Cardanol, kwam vorig jaar op de markt.

Lees het volledige artikel op Agro&Chemie