Lees verder
Cashewnoten zijn niet alleen een gezonde lekkernij. Van de bolsters wordt een hernieuwbare olie gemaakt, Cashew Nutshell Liquid (CNSL), die als feedstock dient voor de productie van biobased chemicaliën en polymeren.
Pierre Gielen

Het Amerikaanse Cardolite, dat zijn Europese kantoor in Gent heeft, maakt hiervan al jaren coatings en brakepads (remblokken) voor auto’s. CNSL bestaat echter uit een mengsel van verschillende substanties. Cardolite ontwikkelde een purificatie-technologie om deze olie te zuiveren tot de bio-aromaat Cardanol. Dat maakte de weg vrij voor diverse meer hoogwaardige toepassingen, bijvoorbeeld in epoxy en polyurethaan coatings en lijmen.

De biobased herkomst van Cardanol had tot nu toe echter een belangrijk nadeel: een donkerbruine kleur. ‘Dat leverde beperkingen op van de toepassingsmogelijkheden’, zegt verkoopdirecteur Tom Claessen. ‘Dat maakte het materiaal minder geschikt voor producten als verf en cosmetica. Ook matrasfabrikanten wilden er niet aan; voor de functionele eigenschappen van PU schuim maakt het weliswaar niet uit, maar consumenten hebben toch een andere kwaliteitsperceptie bij een donkerbruine matras.’

Daarom ontwikkelde Cardolite na tien jaar onderzoek LITE Cardanol: dezelfde aromaat, maar dan zuiverder en met een lichtere basiskleur. Verder onderzoek in de technologie van productprocessen leidde tot de ontwikkeling van nieuwe soorten epoxyverdunners, harsmodificatoren, polyolen, diolen en hardingsmiddelen met zeer goede natte en droge kleurstabiliteit. De nieuwste variant: Ultra LITE Cardanol, kwam vorig jaar op de markt. Deze is lichtgeel van kleur.

Biobased promoten

Cardolite is onlangs toegetreden tot Flanders Biobased Valley (FBBV). Claessen: ‘Bij onze start in 1984 had de chemische industrie nauwelijks belangstelling voor biobased; dat werd geassocieerd met moeilijke beschikbaarheid en onzuiverheden. De voorbije jaren is het echter een hot topic geworden, vooral in markten die dicht bij de eindgebruiker staan. Dat zijn toevallig ook de markten waar wij op focussen, zoals de verven, lijmen en composieten. Wij willen ons biobased label dan ook echt gaan promoten, onder meer via FBBV.’

Bovendien is Cardolite op zoek naar nieuwe markten. ‘We doen veel onderzoek naar wat er verder nog mogelijk is met onze biobased materialen. Daarom willen we ons netwerk uitbreiden. We zijn specifiek op zoek naar mensen die ons kunnen helpen in de verdere ontwikkeling van de markt voor composieten en lijmen.’

Extra mogelijkheden

‘Anderzijds kunnen wij de biobased economy ook verder helpen met onze grondstof. Cardanol is namelijk een van de weinige aromatische biobased grondstoffen. Het merendeel van de biobased materialen is alifatisch en heeft daardoor een beperkt aantal toepassingen. Aromaten geven extra mogelijkheden in de ontwikkeling van alternatieven voor petrochemie. Zelf hebben wij kennis van epoxy- en PU-chemie, maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer mogelijkheden. Daarvoor is het interessant om deel uitmaken van netwerken zoals dat van FBBV en andere Europese clusters.

Foto: de Punch One, de Belgische auto voor deelname aan de World Solar Challenge in 2015, is gebouwd met biobased composieten geleverd door Cardolite en Solvay.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Flanders Biobased Valley