Lees verder
De chemische industrie gebruikt steeds meer hernieuwbare koolstof; 20 tot 25% van de koolstofvoorraad is nu al hernieuwbaar. Daarvan komt circa 15% uit biomassa.
Redactie / Keulen

Dat blijkt uit een onderzoek van het nova Instituut (Duitsland) en COWI (Denemarken) onder de grootste chemiebedrijven die in Europa produceren.

Het aandeel van hernieuwbare koolstof blijkt sterk te verschillen per bedrijf:

  • 1..5% bij traditionele petrochemische bedrijven
  • 80-90% bij op hout gebaseerde chemische bedrijven
  • 40-50% bij oleochemische bedrijven (met focus op plantaardige oliën en dierlijke vetten)

Opvallend is ook dat een kleine groep petrochemische bedrijven die in het verleden hernieuwbare koolstofaandelen van minder dan 1% hadden, nu op een aandeel van rond de 20% zit.

Behalve van koolstof uit fossiele grondstoffen, maakt de chemische industrie tegenwoordig steeds meer gebruik van koolstof uit alternatieve bronnen: biomassa, CO2 en gerecyclede grondstoffen. Biomassa wordt het vaakst ingezet (rond 20%), het aandeel van recycling (5..10%) neemt toe en het gebruik van afgevangen of opgeslagen CO2 komt meer en meer in beeld.

De meeste chemische bedrijven hebben al concepten en strategieën ontwikkeld of zijn die aan het ontwikkelen om het aandeel hernieuwbare koolstof in hun productie verder te vergroten.

Beeld: industryviews/Shutterstock