Lees verder
Fabrieken op het terrein van Chemelot gaan zo'n 5000 huizen in de regio van warmte voorzien. Dit is het gevolg van afspraken die de Nederlandse industrie heeft gemaakt met de Rijksoverheid, zo schrijft L1 op haar website.
Geleen

SoMinister Kamp dreigde eerder om wettelijke maatregelen te nemen tegen de energie-intensieve industrie, om te zorgen dat zij energie gaan besparen. Maar omdat bedrijven nu hebben beloofd daar zelf actief mee aan de slag te gaan is dat niet meer nodig. Door de energiebesparing zal volgens minister Kamp de CO2 uitstoot dalen. Vanaf 2019 gaat Chemelot via het Groene Net overtollige bedrijfswarmte leveren aan woningen.

‘Er wordt veel energie gebruikt, maar er blijft nog altijd veel energie over waar bewoners van kunnen profiteren’, zegt Bert Bosman van Sabic tegen L1. De warmte voor de huizen komt straks uit een Naftakraker van het bedrijf. Dat kan pas in 2019, omdat er dan een grote onderhoudsbeurt gepland staat voor Naftakraker Olifins 4 op Chemelot. Hoeveel huizen de fabrieken op Chemelot uiteindelijk echt kunnen gaan verwarmen is nog onbekend. In ieder geval is de eerste hoeveelheid warmte voldoende voor minimaal 5000 woningen.