Lees verder
Carbiolice, een Franse start-up die biobased, biologisch afbreekbare en composteerbare plastics ontwikkelt en produceert, heeft de krachten gebundeld met de fabrikant van landbouwplastic Barbier Group, om een ​​nieuwe PLA-gebaseerde mulch folie te ontwikkelen.
Redactie / Riom

Carbiolice produceert een enzymatisch additief onder de merknaam Evanesto, dat PLA in staat stelt biologisch af te breken bij omgevingstemperaturen. Hierdoor wordt het biologische afbraakproces van het PLA aan het einde van de levensduur aanzienlijk versneld, aldus het bedrijf. Evanesto is samengesteld uit enzymen die als katalysator fungeren om het uiteenvallen van het plastic op gang te brengen, zodat het sneller kan worden opgenomen door de micro-organismen in compost.

Het additief is gebaseerd op een tegen hitte beschermd enzym dat wordt geproduceerd door Carbiolice’s partner, Novozymes, en blijft inactief gedurende de levensduur van het product.

Samen streven de bedrijven naar het creëren van een nieuw type biologisch afbreekbare mulch folie met een hoger gehalte aan biobased plastics (PLA), dat het Evanesto-additief bevat. Huidige folies bevatten een beperkte concentratie PLA. Door Evanesto toe te voegen, kan een PLA-gehalte van 20% worden bereikt, waardoor het aandeel hernieuwbare grondstoffen toeneemt en de levensduur wordt verlengd, terwijl het materiaal biologisch afbreekbaar blijft in de bodem.

Beeld: RGtimeline/Shutterstock