Lees verder
Het internationale politieke draagvlak voor de ontwikkeling van bio-energie en biobased producten groeit. Dat meldt RVO.nl.
Redactie

Al 19 landen hebben het Visiedocument van het Biofuture Platform ondertekend tijdens de VN-klimaattop in Bonn. Dat geldt voor bijna alle grote economische spelers, zoals Brazilië, de Verenigde Staten, China en India, maar ook Nederland. In het document staat dat de ontwikkeling van de bio-economie of Biobased Economy (BBE) volop kansen biedt voor het bedrijfsleven. Zij moeten met slimme innovaties komen om biomassa efficiënt en klimaatvriendelijk te verbouwen.

Overheden kunnen hierin een stimulerende rol spelen. Bijvoorbeeld door belemmerende wet- en regelgeving aan te pakken, biobased inkopen te bevorderen en onderzoek en ontwikkeling te stimuleren.

Biomassa

Volgens de leden van het Biofuture Platform is biomassa cruciaal voor een duurzame energietransitie. Want een energievoorziening met minder CO2-uitstoot slaagt niet met wind- en zonne-energie alleen. Ook kan de CO2-uitstoot worden beperkt als bijvoorbeeld de chemiesector, maakindustrie en de bouw meer biobased producten gebruiken.En hoe meer biomassa zij afnemen, hoe meer gewassen er worden verbouwd die daarmee extra CO2 uit de atmosfeer opnemen.

Biofuture Platform

In het Biofuture Platform nemen 20 landen deel – samen met een groot aantal intergouvernementele organisaties. Zij delen het standpunt van het Internationale Energieagentschap (IEA). Het IEA stelt dat biomassa een belangrijke rol speelt in de beperking van klimaatverandering. Het Technology Collaboration Programme (TCP) Bioenergy van het IEA stimuleert internationale invoering van biomassa.