Lees verder
BP heeft aangekondigd om meer te investeren in transitiegerichte groei, waaronder bio-energie. Tegen 2025 moeten deze duurzame investeringen meer dan 40% omhoog.
Redactie / Londen

Dat kondigde het Britse energiebedrijf in februari aan bij de bekendmaking van de jaarresultaten over 2021. Onderdeel van detransitie is het versnellen van de net-nul ambitie. BP behaalde vorig jaar de hoogste winst in acht jaar, namelijk $12,85 miljard (€11,2 miljard).

Tegen 2030 wil BP uit transitiegerichte groei $ 9-10 miljard (€ 7,8-8,7 miljard) winst realiseren, gedreven door vijf ‘groeimotoren’: bio-energie, ‘gemak’, het opladen van elektrische voertuigen, hernieuwbare energiebronnen en waterstof. BP verwacht onder meer te investeren in vijf grote biobrandstofprojecten. Daaronder valt de omschakeling van een of twee olieraffinaderijen. Het ziet ook kansen voor “aanzienlijke groei” in biogas in de VS, Europa en het VK.

“De behoefte aan en de rol van een geïntegreerd energiebedrijf is volgens ons nog nooit zo duidelijk geweest”, zegt Bernard Looney, CEO van BP. “De afgelopen twee jaar hebben is ons vertrouwen in de kansen die de energietransitie biedt sterker geworden.”

Beeld: Scharfsinn/Shutterstock