Lees verder
Zonder de inzet van biomassa zijn de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord niet realiseerbaar. Tenzij er in Nederland nieuwe kerncentrales bij komen.
Redactie / Driebergen-Rijsenburg

Die boodschap stond centraal tijdens het 2e Circulair Congres van TKI-BBE dat deze week (8 mei) in Driebergen werd gehouden. Anders dan in de door emoties gedreven discussie in de media, waren hier cijfers, inhoudelijke argumenten en mogelijkheden leidend in de dialoog.

De inzet van biomassa zal in ieder geval nog met een factor 4 groeien naar 2050 toe, met name voor transportbrandstoffen, stelde Kees Kwant (RVO en IEA) tijdens een cijfermatige onderbouwing van de vraag en het aanbod van biomassa nu en naar de toekomst toe. Op dit moment wordt 1,6 MTon aan hout gebruikt voor bioenergie, waarvan 82% lokale biomassa is en 18% import. Van die 82% is 49% snoeihout, 35% afkomstig uit het landschap en 13% vanuit het bos. De duurzaamheid van de biomassa wordt geregeld in de LULUCF richtlijn die stelt dat er niet meer mag worden geoogst dan erbij groeit.

Een sfeerimpressie van het Circulair Congres is te lezen op de website van TKI-BBE.