Lees verder
De wereld is niet meer dezelfde als een jaar geleden. Door een reeks onverwachte calamiteiten dreigen de doelstellingen om de wereldeconomie koolstofvrij te maken en de verplichtingen van Parijs 2050 na te komen aanzienlijk te ontsporen. Dit is echter niet de tijd om stil te zitten, waarschuwt Kyriakos Maniatis, Coördinator van de EUBCE Industry Track.
Redactie / Brussel

“Als we stilzitten en afwachten, zullen de ongewenste effecten op de economie, de energie, het klimaat en de samenleving alleen maar toenemen”, zegt hij. “Ik zie dit als een kans om onze inspanningen voor de marktintroductie van hernieuwbare energiebronnen versnellen, in het bijzonder van biomassa en de talrijke toepassingen ervan in de economie.”

Transitie faciliteren

Uit cijfers van het IMF blijkt dat de toenemende inflatie voornamelijk wordt veroorzaakt door de prijzen van energie, met name voor transport en van voedsel. Dat zijn bij uitstek sectoren waarin de biomassa economie een stabiliserende rol kan spelen, bijvoorbeeld door de energietransitie van fossiele brandstoffen naar een groene economie te faciliteren en tegelijkertijd een adequate voedselvoorziening en werkgelegenheid te waarborgen.

Aan de oplossingen die de biomassa industrie biedt, zal ruim aandacht worden besteed tijdens de Industry Track van EUBCE 2023, de 31e Biomassa Conferentie & Expo die in juni 2023 wordt gehouden in Bologna, Italië. De centrale focus ligt daar op de technologische innovaties voor het op de markt brengen van state-of-the-art technologieën en het aanpakken van de toenemende schaarste aan financiering.

EUBCE wordt georganiseerd door ETA-Florence Renewable Energies. Het technische programma wordt gecoördineerd door het Joint Research Centre van de Europese Commissie (JRC). De Industry Track wordt gecoördineerd door de Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU).

Kijk in de agenda voor meer informatie.

Beeld: Minerva Studio/Shutterstock