Lees verder
BioBTX versnelt de ontwikkeling van een commerciële fabriek die op grote schaal chemicaliën gaat produceren uit restplastics. Dat maakte het Groningse bedrijf deze week bekend.
Redactie / Groningen

BTX (benzeen, tolueen en xyleen) worden op grote schaal gebruikt in de chemische industrie, maar worden doorgaans gemaakt uit aardolie. Het proces van BioBTX is volledig circulair en duurzaam en kan zowel biomassa als restplastics als feedstock gebruiken.

Belangrijke impuls

De versnelling is mogelijk dankzij een gezamenlijke investering van de drie bestaande aandeelhouders en twee nieuwe partijen. Carduso Capital, Lynnovation en Vries Beheer volgden eerdere investeringen op, GROEIfonds van Economic Board Groningen en de NOM besloten mee te financieren.“De financiering geeft een belangrijke impuls aan onze plannen” aldus Pieter Imhof, directeur bij BioBTX. “Alle partijen geloven dat Noord-Nederland alles in zich heeft om voorop te lopen in de duurzaamheidsambitie en zien onze bijdrage daarin gelukkig als waardevol.”

De fabriek zou in 2023 operationeel moeten zijn. “We weten dat dit ambitieus is”, zegt Imhof. “Toch geloven we absoluut in de haalbaarheid van dit plan, met name nu we de financiële ruimte hebben om alles tot in detail voor te bereiden.”

Optimaliseren

De pilot plant op de Zernike Advanced Processing faciliteit in Groningen heeft al waardevolle kennis en ervaring opgeleverd. BioBTX wil nu de processen, technieken en producten verder optimaliseren, alsmede een aantal marktstudies afronden. Daarnaast worden een geschikte locatie vastgelegd, de benodigde vergunningen geregeld en het team uitgebreid. “Deze investering wordt dus echt ingezet om een sprint te trekken naar de volgende investeringsronde die de fabriek moet kunnen financieren.”

Het staat voor Imhof vast dat dergelijke investeringen in Noord-Nederland belangrijk zijn. “Dit bedrijf is ontstaan als gezamenlijk initiatief van ondernemers (KNN, Syncom) uit Noord-Nederland. Hier heerst een goed klimaat om innovatie uit te laten groeien tot bestendige bedrijven, die niet alleen bijdragen aan onze toekomst, maar ook veel werkgelegenheid opleveren in een regio die dat heel goed kan gebruiken. Daar blijven we ook de komende tijd hard voor werken.”