Lees verder
De eerste biobased pop-up store van Nederland is vrijdag geopend, op een A-locatie middenin het winkelcentrum van Bergen op Zoom. Vooralsnog zonder prijsstickertjes, want nog niet het hele assortiment is commercieel verkrijgbaar. Belangrijker wellicht, is dat deze winkel ‘biobased’ concreet maakt voor de consument.

Het initiatief komt van Citymarketing van de gemeente Bergen op Zoom. De stad waar ook de Green Chemistry Campus is gevestigd, ziet voor zichzelf namelijk een pioniersrol op het gebied van biobased educatie en technologie. Wethouder Arjan van der Weegen: ‘Wij zien op dit moment nog een groot verschil tussen wat de gemeente al bijdraagt aan de biobased economy en wat de inwoner hiervan weet. De tijd is nu aangebroken om hiermee naar buiten te treden.’

Topontwerpen

In de Pop-Up & Grow worden bijzondere topontwerpen getoond. Zo is het carpet van Christien Meindertsma te bewonderen, winnaar van de Dutch Design Week 2016. Daarnaast is onder andere ook een lamp van geitenmaag te zien ontworpen door Mandy van Elzen en projecten van Eric Klarenbeek, bedenker van de Myceliumstoel en winnaar van de Design Academie Willie Wortelprijs.

Ook zijn er supermarktproducten, zoals Stas koffie en Eco-Point reinigingsmiddelen en experimentele producten, zoals een surfboard met een binnenwerk van karton van het sportmerk Brunotti, design-meubels van stro-plaat, een klok van paperfoam, de Be.e scooter met een frame versterkt met hennepvezel of een designschaal van olifantsgras.

Het concept van de pop-up store is bedacht door Huub Looze, docent bij Avans Hogeschool (Centre of Expertise Biobased Economy) en bij de Bredase kunstacademie, AKV St Joost. Daarbij is ook samengewerkt met WOUT-R en het Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC). Artist-in-residence Thomas Kanters (ontwerper van de Flaxed bicycle) geeft er workshops voor kinderen en is op zaterdagen aanwezig om aan zijn nieuwste ontwerpen te werken. De winkel blijft open tot eind januari 2017.