Lees verder
Bedrijven in de bio-economie focussen voornamelijk op de ontwikkeling van groene brandstoffen (68%), maar de belangstelling voor biobased chemische bouwstenen zit in de lift: 55% van de bedrijven werkt hieraan.

In maar liefst 80% van de gevallen gaat het om drop-in vervangers voor bestaande moleculen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse website Biofuels Digest, die een enquête uitvoerde onder vertegenwoordigers van de biobased industrie, tijdens de 2016 Advanced Bioeconomy Leadership Conference in Washington (ABBLC, 16-19 februari).

Het onderzoek gaat in op trends in de wereldwijde bio-economie. Waar focussen de grote industriële bedrijven op? En wanneer komt nieuwe technologie uit het lab en in de fabriek?

 

Commerciële schaal

Van de deelnemende bedrijven zegt 55% aan projecten te werken op commerciële schaal. Dat lijkt een doorbraak te zijn, maar kan ook betekenen dat zij minder financiële risico’s durven te nemen bij het investeren in nieuwe technologie.

De feedstocks bestaan in 44% van de gevallen uit agrarische reststromen, voornamelijk uit de maïs- en suikerrietteelt. Eerste generatie feedstocks als rietsuiker, maïssiroop of plantaardige oliën worden toegepast in 30% van de gevallen en bij 26% worden nieuwe gewassen gebruikt, zoals sorghum (kafferkoren) en algen.

Meer informatie is te vinden op de website Biofuels Digest.