Lees verder
Vlaanderen verspilde in 2020 bijna 900.000 ton eetbaar voedsel, voldoende om ruim 800.000 mensen een jaar lang mee te voeden. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers
Redactie / Brussel

De Belgische voedingsindustrie verspilt 161 kg voedsel per inwoner per jaar, terwijl dat in Nederland ‘slechts’ 59 kg is, in Frankrijk 29 kg en in Duitsland zelfs maar 19 kg. Hiermee staat België bijna onderaan de Europese ranglijst; alleen Cyprus doet het nóg slechter.

De Vlaamse overheid erkent de ernst van de problematiek niet, stellen Bond Beter Leefmilieu en FoodWIN. Ze zet vooral in op valorisatie, terwijl preventie dringend nodig is. Jasmien Wildemeersch van FoodWIN: “Een tomaat gaan we niet oogsten, transporteren, verwerken, koelen en verpakken om hem daarna in de gft-bak te gooien, opnieuw te transporteren en er dan energie mee op te wekken. Dat is geen circulaire economie, dat blijft verspilling van grondstoffen, energie en centen.” Voedselverlies is volgens de Bond Beter Leefmilieu zelfs verantwoordelijk voor 8% van de nationale broeikasgas-uitstoot in België.

Kijk op de website van Bond Beter Leefmilieu voor meer informatie.

Image: g215 / Shutterstock