Lees verder
Dankzij de sterke biobased industrie en bedrijven in de belangrijkste technologieën van de industriële biotechnologie, heeft Europa de potentie om toonaangevend te worden in bepaalde gebieden en waardeketens van de biobased economie.

Uitvoerend directeur Philippe Mengal van de Bio-Based gemeenschappelijke onderneming Industries zegt dat dit in een interview met Agro & Chemie. Volgens Mengal was Europa in vergelijking met Noord-Amerika, Brazilië en China een achterblijver met het investeren in groete bioraffinaderijen die passen bij een grootschalige inzet van biogebaseerde productie.

‘De grote landen hebben omvangrijke bronnen van biomassa en profiteren van R&D-investeringsprogramma’s plus een sterke politieke wil om de bio-economie te laten groeien. Zo verklaarde Barack Obama tijdens zijn tweede ambtstermijn dat de bio-economie een belangrijke aanjager is van innovatie en economische groei in Amerika. Brazilië zegt duidelijk dat het ’s werelds nummer één wil worden in de bio-economie.’

Om te kunnen concurreren, zullen de Europese regio’s en steden een steeds belangrijkere rol gaan spelen bij de uitvoering van de bio-economie, volgens de BBI JU. ‘Als regio’s initiatieven steunen met een sterk beleid op het gebied van regionale bio economie, kunnen ze innovatie mogelijk maken door industrie en onderzoeksinstellingen samen te brengen. Regio’s kunnen de noodzakelijke steun en infrastructuur stimuleren die nodig is om te profiteren van lokale natuurlijke bronnen en regionale kwaliteiten en mogelijkheden.’

De BBI JU lanceert een nieuwe call voor het indienen van investeringsvoorstellen in april 2017. De onderwerpen worden tegen het einde van 2016 gepubliceerd. Er zal een Open Infodag in Brussel worden gehouden op 28 april 2017.