Lees verder
Meer dan 25 bedrijven uit de wereldwijde chemie en kunststofindustrie hebben toegezegd gezamenlijk 1 tot 1,5 miljard dollar te investeren in een fonds dat een eind moet maken aan plastic afval. De nieuwe Alliance to End Plastic Waste (AEPW) lanceerde deze week haar plannen.
Redactie / Londen

Het initiatief zich niet richt op het zoeken naar alternatieven voor plastic. Dat zou de milieukosten verviervoudigen, stelt de AEPW. In plaats daarvan focust de organisatie zich op het tegengaan van ‘plastic lekkage’ in specifieke landen. Meer dan de helft van de vervuiling wereldwijd komt vanuit Azië: China, Indonesië, de Filippijnen, Thailand en Vietnam. Het belandt via de grote rivieren in de oceaan. Daar ingrijpen zal dan ook het grootste effect sorteren. De organisatie heeft de ambitie om standaardprogramma’s en -oplossingen te bedenken die op meerdere plaatsen inzetbaar zijn om deze vervuiling tegen te gaan. Concreter zijn de plannen echter nog niet.

Oprichtende leden van de alliantie zijn BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Phillips Chemical Co. LLC, Clariant, Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corp. USA, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, Nova Chemicals, OxyChem, Procter & Gamble, Reliance Industries, Saudi Basic Industries Corp., Sasol, Suez, Shell, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total en Veolia.