Lees verder
Bio-energietechnologieën zijn cruciaal voor het behalen van de netto nul doelstellingen van de Europese Unie voor 2050. Dat stellen grote bedrijven verenigd in de branche-organisatie Bioenergy Europe in een open brief aan de Europese Commissie. Het manifest is al meer dan 300 keer ondertekend, o.a. door CEO's van bedrijven als Lhoist, ONF Energie, Palazzetti, Syncraft, Turboden, Valmet en Winhager.
Redactie / Brussel

De ondertekenaars vinden dat bio-energietechnologie moet worden opgenomen in de Net Zero Industry Act (NZIA) van de Commissie: “Dit zal een sterke beleidsboodschap sturen voor verdere investeringen. Het zal er ook voor zorgen dat Europa zijn technologisch leiderschap in moderne bio-energie oplossingen behoudt en de hoogopgeleide arbeidskrachten die al actief zijn in de sector uitbreidt.”

Het recente voorlopige compromis over de Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie (RED III), met de bevestiging dat de EU bio-energie zal classificeren als 100% hernieuwbaar, werd in de brief verwelkomd. EU-instellingen worden verder opgeroepen om ervoor te zorgen dat het aanbod van zowel inheemse als ingevoerde biomassa niet willekeurig verder wordt beperkt dan de bestaande duurzaamheidsvereisten, in overeenstemming met RED III.

Bioenergy Europe roept alle belanghebbenden die dat nog niet hebben gedaan op om het manifest ook te ondertekenen.

Beeld: tchara/Shutterstock