Lees verder
De Europese en Nederlandse ambities om een volledig circulaire economie te realiseren tegen 2050 dreigen spaak te lopen. Ze zijn namelijk tegenstrijdig. Dat betoogt Egbert Dommerholt, lector Biobased Business Valorization aan de Hanzehogeschool Groningen.
Redactie / Groningen

De EU heeft bijvoorbeeld de mond vol van groene groei en concurrentievermogen, waarvan alle Europese burgers zouden meeprofiteren. Maar als het gaat om de uitvoering, wordt de circulaire economie gezien als een technologisch issue en maken culturele of sociale componenten plaats voor kille cijfers over targets en efficiency. “Dat is een misvatting. Zonder burgers lukt het niet”, zegt Dommerholt.

Bovendien is het tegenstrijdig om te streven naar zowel economische groei als een drastisch ingeperkt grondstoffengebruik. Dat vereist niet alleen nieuwe businessmodellen, ook veranderingen in de leefstijl zijn onvermijdelijk. “De hele transitie is dus gebaseerd op verkeerde assumpties. Dat betekent dat we misschien wel helemaal de verkeerde kant opgaan.”

Egbert Dommerholt sprak tijdens het Circular Economy Event op 22 april, naast Harald Tepper (Philips), Geert Doorlag (Auping) en Britta van Boven (Gasunie). Lees het volledige artikel op Agro&Chemie.

Beeld: Billion Photos/Shutterstock