Lees verder
De provincie Antwerpen zet op 29 november 2019 de deuren van het nieuwe provinciehuis open voor de jaarlijkse VNDelta conferentie. De aandacht gaat dit jaar naar de circulaire economie. Hoe circulair is de delta eigenlijk?
Redactie / Antwerpen

De Vlaams-Nederlandse Delta is een samenwerkingsverband van de provincies Antwerpen, Noord-Brabant, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Zeeland en Zuid-Holland. Het is een regio van betekenis. Dat blijkt niet alleen uit de omvang van de regio, in inwoners of bedrijven, maar ook uit de economische performance. De economische groei van de regio is in de afgelopen jaren onverminderd positief geweest. Ook neemt het belang van de havens nog steeds toe, kijkend naar de groei van hoeveelheid overgeslagen goederen, toegevoegde waarde en werkgelegenheid.

Opmerkelijke verschillen

Tegelijk laten de ontwikkelingen ook zien dat er telkens nieuwe uitdagingen opdoemen en dat alertheid wenselijk is. En dat er een aantal opmerkelijke verschillen is tussen Nederland en het Vlaams Gewest. Zo blijkt uit de interactieve monitor van VNDelta bijvoorbeeld dat Nederland weliswaar aan kop loopt op het gebied van Energie en Milieu, maar achterloopt bij het Vlaams gewest als het gaat om Innovatie.

Tijdens de VNDelta conferentie komen actuele cijfers aan bod. Ook zal er bijvoorbeeld aandacht zijn voor het initiatief Flanders Recycling Hub, waarvan het doel is om van Vlaanderen en de Vlaamse havens een draaischijf te maken voor materialenstromen en recyclageactiviteiten. De koppeling met de Nederlandse circulaire agenda ligt voor de hand, gezien de gezamenlijke klimaatopgave. Verstandiger omgaan met grondstoffen is een absolute noodzaak voor het klimaatbeleid en verkleint de ecologische voetafdruk.