De nieuwe installatie bestaat uit een zogeheten Air Separation Unit (ASU), waarin zuurstof en stikstof op een innovatieve manier uit lucht gehaald. Het energieverbruik ligt 10% lager dan in vergelijkbare installaties, waardoor de producten een lage CO2 footprint hebben.
Daarnaast helpt de ASU hernieuwbare energie op het elektriciteitsnet te faciliteren, dankzij het netstabiliserende vermogen. Bij piekbelastingen op het energienet kan de nieuwe installatie van Air Liquide tijdelijk het energieverbruik verlagen, terwijl de productie gelijk blijft. Met een toenemende elektrificatie van de industrie zorgt dit soort oplossingen voor flexibiliteit en wordt overbelasting voorkomen.
Air Liquide, van oorsprong een Franse multinational, levert al sinds de jaren zeventig via de buisleidingstraat aan verschillende bedrijven in de Port of Moerdijk. Daarnaast maakt de strategische ligging van Moerdijk het voor Air Liquide mogelijk om het bulktransport over de weg met naar schatting 400.000 km per jaar te verminderen.
De ASU, waarmee een investering van € 125 miljoen is gemoeid, zal naar verwachting in de zomer van 2022 operationeel zijn.
Beeld: Havenbedrijf Moerdijk