Lees verder
Steeds minder jongeren kiezen voor een technische opleiding. Bij de meest essentiële studies lopen de studentaantallen zelfs drastisch terug. Dat blijkt uit een analyse van het Financieele Dagblad (FD) van de instroomcijfers op hbo- en universitair niveau.
Redactie / Amsterdam

Het aantal vacatures in verband met de energietransitie loopt juist snel op en de opleidingen zouden een verdubbeling van het aantal techniekstudenten wensen, maar alle pogingen om jongeren daarvoor te enthousiasmeren lijken mislukt. Technische hbo’s zien een gemiddelde daling van de instroomcijfers met 1,4%. Bij essentiële opleidingen is de daling alarmerend: -17% bij Elektrotechniek en -9% bij Werktuigbouwkunde. Ook bij universitaire opleidingen is deze trend zichtbaar. Aan de TU Twente starten bijvoorbeeld 59% minder studenten bij Computer Science en 23% minder bij Civil Engineering. De beperkte instroom wordt soms óók veroorzaakt door personeelstekorten. Zo zit er op Computer Science een numerus fixus vanwege te weinig docenten.

De vraag van bedrijven naar hoogopgeleide data-analisten, werktuigbouwkundigen en ingenieurs neemt intussen alleen maar toe. Talloze initiatieven om meer jongeren te enthousiasmeren voor de techniek sorteren onvoldoende effect. ‘De arbeidstekorten dreigen de showstopper van de energietransitie te worden’, zegt Doekle Terpstra van brancheorganisatie Techniek Nederland. Verbetering is nog niet in zicht, want steeds minder middelbare scholieren kiezen voor een exact vakkenpakket.

Vijf studies zijn met name van belang voor de energietransitie: Elektrotechniek, Energietechniek, Werktuigbouwkunde, Sustainable Energy en Informatica/Data Science. In deze vakgebieden staan momenteel circa 23.000 banen open. .

Lees het volledige artikel in het FD.

Beeld: Aiman Khair/Shutterstock