Lees verder
Terwijl grote techbedrijven duizenden werknemers ontslaan, komen er bij ‘groene’ start-ups juist banen bij, meldt het dagblad NRC. Het aantal banen bij jonge Nederlandse techbedrijven groeide afgelopen jaar met 7,6 procent tot 135.000 arbeidsplaatsen. Deze bedrijven worden hoger gewaardeerd dan bedrijven die zich niet bezighouden met klimaatoplossingen.
Redactie / Amsterdam

Dat is de opvallende conclusie uit het Nederlandse Startup Employment Report 2022 dat vorige week verscheen. Durfkapitalisten staken dit jaar ondanks een dreigende economische crisis al 1 miljard euro in Nederlandse ‘groene’ start-ups. Dat is iets minder dan recordjaar 2021 en meer dan twee keer zoveel als in 2020. Van elke 3 euro investeringsgeld die in Nederland wordt besteed aan techbedrijven, gaat er nu 1 euro naar een groene start-up.

In Nederland werkt op dit moment een op de tien start-upwerknemers bij een bedrijf dat zich richt op de klimaattransitie. Deze bedrijven zijn vooral actief in Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. Belangrijke werkgevers zijn bedrijven actief in elektrische mobiliteit, maar ook in de biobased economy. Avantium (bio-kunststoffen) en Otrium (biologische kleding) behoren tot de toptien grootste groene start-ups. Ook valt het grote aantal groene bedrijven in de foodsector op, zoals PlantLab (indoor boerderijen) en producenten van kweekvleesmakers, zoals Mosa Meat uit Maastricht en Meatable uit Delft.

Lees het volledige artikel in NRC.

Beeld: Avantium