Lees verder
Het aantal circulaire start-ups en initiatieven is vorig jaar met 50% toegenomen ten opzichte van 2015. Dat blijkt uit onderzoek van Nederland Circulair!.
Den Haag

Iedere maand starten er zo’n 5 tot 10 duurzame initiatieven, van start-up tot multinational. Om dit aantal nog veder te laten stijgen openen veertig circulaire bedrijven en organisaties deze week hun deuren tijdens de tweede Week van de Circulaire Economie. Daarnaast fungeert Amsterdam het komend jaar als Circulair Aanjager om de circulaire economie in Nederland nog verder te laten groeien. De hoofdstad neemt een voortrekkersrol in onderzoek naar en implementatie van de circulaire economie.

“De transitie naar de circulaire economie is slim en noodzakelijk,” aldus Antoine Heideveld, programmamanager van Nederland Circulair!, organisator van de week. “We zien dat circulair ondernemen steeds belangrijker wordt. Uit onze database van circulaire bedrijven, projecten en initiatieven blijkt dat het aantal in 2016 met 50% toegenomen is ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat is een spectaculaire ontwikkeling.”

“Ongeveer twee derde van deze initiatieven houden zich bezig met recycling, hergebruik en compostering, zo blijkt uit onze analyse,” aldus Heideveld. “Dit is voor velen een logische interpretatie van circulaire economie. Een circulaire economie gaat echter een stap verder, zoals over het gebruik van minder materialen of materialen met een langere levensduur in producten. Ook het herontwerpen van producten en nieuwe business- en financieringsmodellen spelen een belangrijke rol in circulariteit. Daar gaan we in 2017 stappen in zetten.”