Lees verder
4TU gaat de komende jaren aan de slag met vijf nieuwe high tech onderzoeksprogramma's. Dat werd bekendgemaakt tijdens het event High Tech for a Sustainable Future, vorige week in Den Haag.
Redactie / Den Haag

Tijdens de bijeenkomst presenteerden de vier samenwerkende technische universiteiten (Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen) vijf nieuwe onderzoeksprogramma’s rondom de speerpunten gepersonaliseerde geneeskunde, ziektepreventie en behandeling, ‘slimme’ industrie, meer veerkrachtige samenlevingen en de wereldwijde voedselvraag. Zo wordt er ‘internet of plants’ ontwikkeld op basis van innovatieve sensortechnologie, gericht op flexibele aanpassing van de landbouw op bijvoorbeeld klimaatverandering. Een ander project richt zich op de ontwikkeling van ‘zachte’ robots door principes uit de natuur toe te passen (biomimicry).

De onderzoeksvoorstellen sluiten aan bij de focusonderwerpen uit het topsectorenbeleid, de Nationale Wetenschapsagenda en de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties, de UN Sustainable Development Goals. In totaal maken de universiteiten hier € 22 miljoen voor vrij. Hiermee gaan 44 zogeheten tenuretrackers (onderzoekers met vaste posities) en 29 postdocs de komende jaren aan het werk.