Lees verder
Onlangs was ik bij een grote meeting in Portugal. Het centrale thema: plantenstoffen. Samen met ruim zeshonderd andere deelnemers sprak ik daar over innovatieve toepassingen van plantenstoffen in het medische veld. Het onderwerp is – u zult het met me eens zijn - zeer actueel nu het Ebolavirus delen van de wereld in zijn greep houdt.
Leon Mur

Ook in bredere zin groeit de aandacht voor plantenstoffen voor medische toepassingen. Hoe dan ook: de Nederlandse belangstelling voor de meeting was beperkt. Van de zeshonderd mensen waren er welgeteld drie afkomstig uit de Lage Landen – mezelf meegerekend. Om me heen zag ik totaal geen Nederlandse veredelaars, bedrijven, plantenonderzoekers en ondernemers. Het moet me toch van het hart: ik maak me daar zorgen om.

Overal om ons heen spelen discussies over gezondheidissues en horen we over uitdagingen die we de komende tijd op dit vlak moeten aangaan. Volgens mij kunnen wij als tuinbouw met de enorme variatie aan inhoudsstoffen helpen oplossingen te vinden voor dit soort vraagstukken. Ik wil daarom deze column gebruiken om u bij te praten en de belangrijkste bevindingen van die bijeenkomst in Portugal te delen.

Een belangrijke trend is reversed pharma, waarbij traditionele toepassingen van planten tegen bepaalde ziekten worden onderzocht. Zo deed de universiteit van Oxford onderzoek in Afrika naar een thee die werd gedronken ter genezing van malaria. Een klinische studie in één van de Afrikaanse dorpen wees uit dat het plantje waarvan de thee werd getrokken inderdaad werkzaam was tegen malaria. Men is toen op zoek gegaan naar de actieve stof in het plantje. Van die benadering wordt veel verwacht.

Een ander thema dat ter sprake kwam was het probleem van verontreinigde gezondheidssupplementen en nepproducten. Die komen steeds vaker op de markt en zijn soms ronduit gevaarlijk door verontreiniging met zware metalen en bacteriën. Buiten dat zit er vaak simpelweg niet in wat erin moet zitten, ontbreken stoffen of is de kwaliteit slecht. Hier zie ik een grote kans voor de Nederlandse tuinbouw. Wij kunnen als geen ander kwaliteitsgrondstoffen uit een gecontroleerde, veilige en hoogwaardige teelt leveren.
Ik ben er vrijwel zeker van dat er ook voor de nieuwe extractenbibliotheek van het Kenniscentrum Plantenstoffen een rol is weggelegd om ondernemers en onderzoekers te inspireren dit thema op te pakken. Ik hoop de volgende keer met een grotere schare Nederlanders te kunnen laten zien wat er in hét tuinbouwland van de wereld allemaal al gebeurt op dit thema. Gaat u met me mee op inspiratiereis?