Lees verder
Een technologiegedreven innovatieleider zijn. Dat is de ambitie van ‘het nieuwe DuPont’ dat in juni dit jaar de laatste fase heeft afgerond van een twee jaar durende herstructurering. Die moest leiden tot meer efficiency, een duidelijker portfolio, maar ook meer openheid naar buiten toe.
Pierre Gielen

Het was de grootste fusie ooit in de chemische industrie: de samensmelting van chemiegiganten DuPont en Dow in 2017. Daarbij werden de uiteenlopende activiteiten van beide multinationals aanvankelijk samengesmolten, om ze vervolgens weer op te splitsen in drie sterke, onafhankelijke beursgenoteerde bedrijven: DuPont (onder meer specialistische materialen, electronische componenten, voedingmiddeleningrediënten en biotechnologie), Dow (chemie en materialen) en Corteva (landbouwchemie en zaden).

Complementaire expertise

“Voor ons betekent het dat wij behoren tot het segment Nutrition & Biosciences van het nieuwe DuPont”, zegt Geert Florizoone, plant manager van DuPont in Brugge. In deze eenheid zijn de complementaire expertise en vaardigheden samengevoegd van de vroegere divisies Nutrition & Health en Industrial Biosciences: de productie van voedingsenzymen, microbiome wetenschap van mens en dier, bioprocestechnologie en R&D. In deze activiteiten maakte DuPont in 2018 een omzet van $ 6,2 miljard. Klanten van Nutrition & Biosciences zijn vooral actief in de sectoren speciaalvoeding, gezondheidszorg, farma, huishoudelijke en persoonlijke verzorging, diervoeding en biotechnologie.

In Brugge staat fermentatie centraal. “Wij maken daarmee enzymen; biokatalysatoren die voornamelijk worden gebruikt in diervoeding en voedingsmiddelen. Je vindt ze bijvoorbeeld terug in veevoer, brood, bier, bioethanol en wasmiddelen.”

Soortgelijke activiteiten heeft DuPont in Finland, China en Amerika. De locatie Brugge heeft echter unieke voordelen, door de centrale ligging in Europa en de goede logistieke verbindingen voor de aanvoer van grondstoffen. De fermentatietak is dan ook groeiende en er liggen plannen voor een toekomstige uitbreiding van de vestiging over enkele jaren, zodra de huidige onzekere economische en politieke factoren op de wereldmarkt zijn gestabiliseerd.

Samenwerking

Waarom is DuPont als miljardenbedrijf lid geworden van Flanders Biobased Valley (FBBV)? Florizoone: “De activiteiten van andere leden van FBBV liggen in het verlengde van wat wij doen, ook al is dat vaak op een wat kleinere schaal. Door contacten te leggen met deze organisatie, blijven we op de hoogte van de ontwikkelingen op biotechnologisch gebied in Vlaanderen. Dat biedt ook perspectief op eventuele samenwerking in projecten.”

Het lidmaatschap van FBBV past in de bedrijfscultuur van het nieuwe DuPont, dat zich meer dan ooit naar buiten richt en open staat voor samenwerking. Ook het nieuwe logo weerspiegelt die openheid: “Het geeft weer dat we open staan voor samenwerking met externe partijen en meer invloeden en technologische ontwikkelingen van buitenaf willen integreren binnen ons bedrijf.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Flanders Biobased Valley