Lees verder
Er zijn vele activiteiten op het gebied van de biobased economie: congressen, marktdagen en voorlichtingsbijeenkomsten. Wat echter mankeert, is een daadwerkelijke doorbraak om de al bestaande producten ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. Op olie gebaseerde producten hebben 50 jaar de tijd gehad om met operational excellence en schaalgrootte te komen tot concurrende producten. De biobased producten zijn relatief jong en komen tot wasdom op het moment dat de industrie en overheid in de survival mode zijn gesprongen.
Jan Noordegraaf

De uitspraak van Zeeuws meisje – ‘geen cent te veel hoor!’ – lijkt op een onbedoelde wijze van toepassing. Als iets ook maar een eurocent duurder is, is er geen echte interesse, alleen aandacht. Hoe kan dit doorbroken worden?
De overheid doet toch een interessante stap: geen subsidie, maar iets wat ze heel goed kan, belasting heffen. Denk aan de fiscale bijtelling voor vervuilende auto’s die in korte tijd een groot effect hebben gehad. Immers, het aantal schonere auto’s is spectaculair gestegen.

De verpakkingsbelasting is met ingang van 1 januari 2013 opgeheven en vervangen door een afvalbeheersingsbijdrage voor bioplastics van 0,0212 €/kg en voor op olie gebaseerde normale plastics 0,3876 €/kg. Dit moet mede een begin maken om het gebruik van bioplastics te bevorderen. De NRK en VMK hebben hier belangrijk werk verricht.

Een verdere stap is het initiëren van pilots. De overheid gaat via Senter Novem, in een afspraak met NRK, een lijst opstellen van al bestaande commercieel verkrijgbare biobased producten. Deze catalogus die door de leden van NRK-Biobased zal worden ingevuld, zal op een overzichtelijke wijze tonen welke producten al beschikbaar zijn, en waarvan de ontwikkeling al achter de rug is. De biobased economie is dichterbij dan u denkt. Begin april kunt u deze catalogus op de website van de NRK (http://nrkbiobased.nrk.nl) raadplegen.