Lees verder
Het University Fund Wageningen reikt dit jaar voor de vierde keer de twee AtlasInvest Entrepreneurship Grants uit. De Grant gaat naar duurzame startups van student-ondernemers, met een commercieel veelbelovend of maatschappelijk impactvol idee.
Redactie / Wageningen

Op 10 februari pitchen de finalisten van dit jaar hun startup aan een panel van experts en ondernemers, in de hoop de Start-Up Award of de Impact Award te winnen. De Start-Up Award (€35.000) is voor student-ondernemers die zich richten op commercieel kansrijke oplossingen voor mondiale uitdagingen en producten en diensten ontwikkelen op basis van expertise Wageningen University and Research. De Impact Award (€15.000) is voor student-ondernemers die impact willen maken op wereldwijde uitdagingen in het milieu of in het ontwikkelen van duurzame oplossingen.

Paddenstoelen

De winnaar van de Impact Award van 2022 was Urban Funghi, met een pitch over het groeien van paddenstoelen op biologische stro in verlaten gebouwen. Daarmee wordt slim gebruik gemaakt van die ruimte en van de unieke eigenschappen van paddenstoelen.

DNA

In 2021 won Scope Biosciences de Start-up Award met een pitch over het toepassen van de gene editing technologie CRISPR-Cas om diagnoses te stellen. Daarmee is een kit ontwikkeld die agrariërs in staat stelt om hun gewassen zelf op ziektes te testen. Ook werkt het bedrijf samen met GenDx aan snellere diagnoses voor orgaantransplantaties.

Afvalscheiding

De eerste Start-Up Award ging in 2020 naar Greencovery, dat een gepatenteerde scheidingstechnologie ontwikkelde om waardevolle ingrediënten uit afvalstromen te filteren. Met de € 35.000 van de Start-Up Award kon het bedrijf een eigen lab openen op het Wageningen Business Park. Greencovery behaalde onlangs haar tweede patent en werkt nu aan de ontwikkeling van een demofabriek. Het bedrijf haalde daarvoor €500.000 op in een recente investeringsronde.

De AtlasInvest Entrepreneurship Grant is een samenwerking tussen het bedrijf AtlasInvest, Universiteitsfonds Wageningen en StartHub Wageningen.

Beeld: deepadesigns/Shutterstock