Lees verder
De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) heeft groen licht gegeven voor de verkoop van 'kip' kweekvlees van voedseltechnologiebedrijf Upside Foods aan consumenten.
Redactie / Berkeley

Het kippenvlees wordt gemaakt uit enkele geselecteerde primaire cellen van een kip of een bevrucht ei, die in het lab worden gekweekt. Upside heeft daarvoor een eigen celkweekmedium (‘voer’) ontwikkeld dat voornamelijk bestaat uit gewone verbindingen die in diervoeding en menselijk voedsel worden gevonden, waaronder aminozuren, vetzuren, suikers, sporenelementen, zouten en vitaminen. In een zogeheten cultivator met de juiste temperatuur en het juiste zuurstofgehalte gaan de cellen vervolgens groeien en zich vermenigvuldigen. Na ongeveer drie weken kan het weefsel worden geoogst. Het ziet er niet uit als een kop maar is ideaal voor verwerking in bijvoorbeeld nuggets. Dit product werd voor het eerst in Singapore tot de markt toegelaten.

Upside Foods geeft toe dat het product geen milieuwinst oplevert. Het cultiveren van kippenvlees zou zelfs drie keer meer CO2 uitstoten dan het natuurlijk laten opgroeien van een echte kip. Het is echter een eerste stap in de richting van meer kweekvlees-varianten, waaronder rundvlees. Aan het onderzoek daarnaar werkt momenteel o.a. Mosa Meat uit Maastricht. De traditionele productie van rundvlees heeft een grote milieu-voetafdruk.

Beeld: Ratana21/Shutterstock