Lees verder
De Brabantse biotech start-ups STENTiT and Vivolta gaan samen met Corbion werken aan de ontwikkeling van een regeneratieve stent voor klinisch gebruik. De drie bedrijven zijn lid van het Smart Biomaterials Consortium (SBMC), een initiatief van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Zij willen ervoor zorgen dat de stents zo snel mogelijk bij de patiënten terechtkomen.
Redactie / Eindhoven

De focus ligt aanvankelijk vooral op patiënten die lijden aan een ernstige vorm van etalagebenen; een progressieve vaatziekte waarbij de bloedtoevoer naar de voeten wordt afgekneld. De bloedstroom naar de voet kan worden hersteld met behulp van een endovasculaire stent uit afbreekbare nanovezels.

De stent is een ondersteuningsconstructie die in de slagader wordt aangebracht. Dankzij de poreuze structuur is de instroom van bloedcellen mogelijk. Daardoor ontstaat een natuurlijke genezingsreactie, waarbij van binnenuit nieuw vaatweefsel aangroeit. Daarmee zijn wereldwijd op termijn honderdduizenden amputaties per jaar te voorkomen. Na verloop van tijd lost de stent veilig op, zodat er geen resten in het lichaam achterblijven.

Kijk voor meer informatie op de website van het SBMC.

Beeld: STENTiT