Lees verder
De provincie Noord-Brabant maakt € 1,5 miljoen vrij voor het versnellen van de eiwittransitie. Samen met partners uit het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen wordt een innovatiecoalitie opgericht voor de ontwikkeling van nieuwe voedseltechnologieën zoals kweekvlees, mycoproteïnen of het winnen van eiwitten uit algen of bacteriën.
Redactie / 's-Hertogenbosch

De innovatiecoalitie ‘Toekomstbestendig Ecosysteem Eiwittransitie Brabant’ focust op procestechnologie, bijvoorbeeld voor het fermenteren, extraheren, distilleren en milde conservering. In Brabant zijn al diverse fieldlabs op dit gebied, zoals Food Tech Brainport in Helmond, Green Protein Excellence Center in Steenbergen en Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. De provincie wil dat deze partijen beter samenwerken en stimuleert open innovatie, door te investeren in capaciteit en apparatuur.

Door de fieldlabs met elkaar te verbinden kan er in Brabant een compleet R&D pakket rondom procestechnologieën worden aangeboden. Bedrijven in de sector zijn er enthousiast over. Zo zegt Charl Goossens, directeur Valorisatielab Reststromen Tuin & Akkerbouw (VARTA): “Procestechnologie stelt ons in staat hoogwaardige stoffen uit gewassen en agrarische reststromen te halen. Voor ons als ondernemer biedt dit Brabantbrede ecosysteem mooie kansen om samen met de andere fieldlabs en bedrijven aan de voedseluitdagingen van de toekomst te werken.”

De investeringen van de provincie en haar partners moet de komende jaren zorgen voor meer arbeidsplaatsen in de voedselverwerking. Daarnaast wordt het ecosysteem versterkt door start ups in de agrifoodsector te stimuleren en opleidingen rondom agrifood op te zetten en te vergroten. Ook worden bedrijven van buiten Brabant gestimuleerd om zich te vestigen rondom deze clusters en te profiteren van de expertise die zich hier bevindt.

Kijk voor meer informatie op de website van de Provincie Noord-Brabant.

Beeld: Marcin Balcerzak/Shutterstock