Lees verder
Tata Steel kan weg uit Nederland. Op het fabrieksterrein in IJmuiden kunnen we een nieuwe stad bouwen met 60.000 woningen en een paar fabrieken voor biobased producten voor de bouw, zoals hennepbeton en cross-laminated timber.
Redactie / IJmuiden

Het lijkt een raar plan, maar is volgens projectontwikkelaar Pieter van Duijn geniaal, zo stelt hij in het Dagblad Trouw. Met het sluiten van Tata Steel is de IJmond is in één klap af van de sterk vervuilende staalindustrie in een dichtbevolkt gebied. De komst van biobased industrie zorgt voor nieuwe werkgelegenheid. En Nederland, dat dankzij de wurggreep van Urgenda worstelt met de klimaatdoelen, bespaart hiermee 12 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar, vergelijkbaar met 40% van al het wegverkeer.

Van Duijn deed eerder namens een buitenlandse investeerder al een bod van tussen de 2 en 4 miljard euro op Tata Steel. De Nederlandse directie wees het bod af, maar het Indiase moederbedrijf heeft er wel oren naar. Die wil van de verouderde staalfabrieken af. Verduurzamen kost namelijk ook meerdere miljarden. Nederlandse overheden vinden de plannen te gedurfd. Van Duijn richt zijn hoop nu op het Kamerdebat van 9 september 2021 over de toekomst van Tata Steel.

Beeld: MyStockVideo/Shutterstock