Instock al ruim zeven jaar zogenaamd overtollig voedsel en staat nu aan de vooravond van een forse schaalsprong. Zeven jaar geleden startten oprichters Selma, Merel, Bart en Freke met hulp van hun toenmalige werkgever Albert Heijn een pop-up restaurant, waar onverkochte producten werden omgetoverd tot smakelijke gerechten. Meerdere permanente restaurants, eigen biertjes, broden, kookboeken en een business-to-business marktplaats verder is het tijd voor de volgende stap: een grootschalig distributiecentrum (3000 m2) waar in 2024 vijf miljoen kilo voedsel wordt verwerkt.
Selma Seddik: “InstockMarket is dé groothandel in geredde producten. We maken het zo eenvoudig mogelijk voor partijen om hun producten niet te verspillen. Het grootste gedeelte van de producten zijn perfect geschikt voor de horeca en foodproducenten. Zo’n twintig procent komt terecht bij goede doelen zoals de Voedselbanken en bij tien procent moeten we een andere oplossing zoeken in bijvoorbeeld voeding voor dieren, compostering of vergisting. We willen graag meer connecties leggen met goede doelen, afvalverwerkers, en wellicht ook veehouders om het ecosysteem zo circulair mogelijk te maken.”
Denkfout
Edwin Kester, directeur Techniek en Innovatie bij Rainbow Kleinpak (specialist in AGF-logistiek) ziet een fundamentele denkfout in de samenleving. “Wat wij definiëren als ‘goed voedsel’ is het echte probleem. Als ik zie wat afgekeurd wordt, slaat dat nergens op. Daar moeten we met z’n allen op een andere manier naar kijken. Een circulair distributiecentrum opzetten op deze schaal betekent een enorm belangrijke stap. Met een grote groep bewuste bedrijven kunnen we een nieuwe slag slaan in de strijd tegen voedselverspilling.”
Beeld: New Africa/Shutterstock