Lees verder
Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) in Geleen bestaat 10 jaar. De gedeelde labfaciliteit waarin onderwijs en bedrijfsleven samenwerken, moet nu uitgroeien tot hét Talent Office van de Euregio, dat bijdraagt aan het succes van de eerste Europese Circular Hub, aldus CEO Luc Lanclus.
Redactie / Geleen

In 2011 richtten SABIC, DSM, VISTA college, Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht CHILL op als een gecombineerd Center of Expertise en Centrum voor innovatief vakmanschap voor chemie en materialen. De focus lag destijds vooral op het laboratorium en de bijbehorende opleidingen.

Sindsdien groeide CHILL uit tot een unieke, innovatieve leer-, werk- en onderzoeksomgeving waar bedrijven en kennisinstellingen samenwerken aan het ontwikkelen van nieuwe kennis en innovatieve producten en processen.

Studenten volgen er onderwijs én werken onder professionele begeleiding aan echte innovatievraagstukken van Chemelot en Brightlands Chemelot Campus-bedrijven en mkb-bedrijven uit de regio. Startups, multinationals en alles wat daar tussen zit, vinden bij CHILL laagdrempelige onderzoeks- en ontwikkelmogelijkheden, zonder hoge kosten voor actuele apparatuur, middelen en medewerkers.

Circular Hub

“De Chemelot Regio wordt de eerste Europese Circular Hub”, zegt Lanclus. “In deze ontwikkeling liggen grote kansen, maar ook uitdagingen op gebied van onderwijs en arbeidsmarkt.” Zo is er de CHILL Circular Space, een circulaire proeffabriek die afval kan verwerken tot grondstof en waar het opschalen van processen wordt getest. De hele proeffabriek wordt gerund door studenten.

Wel stelt Lanclus dat er grote behoefte is om talent aan te trekken en te behouden voor de regio, niet alleen uit Nederland maar uit de hele euregio. “In Belgisch Limburg sloten autofabrieken, in Duitsland sluit de bruinkoolindustrie. In dergelijke situaties komt veel potentieel vrij dat wij heel goed kunnen gebruiken om de transitie naar circulair door te zetten.”

Het volledige interview met Luc Lanclus is te vinden op de Brightlands website.

Beeld: CHILL

Zie ook: