Lees verder
Wageningen Universiteit & Research (WUR) zoekt partners die willen samenwerken aan het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor een circulaire glastuinbouw.
Redactie / Zoetermeer

Om de weg te banen voor de overgang naar een efficiënte, schone en verbonden circulaire glastuinbouw zal het waarschijnlijk nodig zijn om het tuinbouw-productiesysteem gedeeltelijk te herontwerpen. Zo is er onder meer waardecreatie mogelijk door nieuwe scheidingstechnieken; kunnen circulaire oplossingen worden ontwikkeld voor huidige in- en uitgaande stromen van kunststoffen, waaronder herontwerp van producten; zijn chemische meststoffen te vervangen door organische meststoffen; innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor CO2 bemesting en is veen te vervangen door andere biobased vezels.

Inmiddels heeft de WUR een aantal kansen voor partijen uit de sector gedefinieerd. Dat moet leiden tot een serie van oplossingen zijn die industriële partners direct kunnen toepassen. Ook zal er een circulair demobedrijf of living lab worden gebouwd, waarin de gecombineerde vindingen kunnen worden getoond.

De samenwerking zal worden opgezet in de vorm van een publiek-privaat partnerschap (PPS). Daarbij neemt het Ministerie van LNV 50% van de kosten voor zijn rekening. Van partners wordt een 25% ‘in cash’ en 25% ‘in kind’ eigen bijdrage verwacht. De Greenport West-Holland heeft inmiddels samenwerking toegezegd vanuit de reeds lopende programma’s Biobased en Plastic.

Beeld: kichigin/Shutterstock