Lees verder
Ongeveer 800 experts uit de biobased economy in heel Europa bezochten de tweede editie van het BBI JU Stakeholder Forum in Brussel op 4 december. BBI JU publiceerde deze week een video-impressie van het evenement op zijn YouTube-kanaal.
Redactie / Brussel

Het Stakeholder Forum is een eendaags evenement dat de gemeenschap van biogebaseerde industrieën samenbrengt en een open discussie mogelijk maakt. Daarbij gaat het over de impact, prestaties en strategische richting van het Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU) programma en de nieuwste ontwikkelingen in de sector biogebaseerde industrieën. Het doel is niet alleen trots terug te kijken naar de behaalde resultaten, maar ook om de resterende hiaten en uitdagingen te identificeren. Philippe Mengal, uitvoerend directeur BBI JU legt uit: “Biobased is nog steeds een riskant gebied voor investeringen. Banken en investeerders zijn zeer geïnteresseerd in de sector, maar ze hebben financierbare projecten nodig. Daarom is subsidie ​​nodig, om de technologie op demonstratieniveau te krijgen.”

Ontwikkeling versnellen

“We moeten de ontwikkeling van de biobased sector en de acceptatie van biobased oplossingen door de markt versnellen”, zei Wolfgang Burtscher, adjunct Directeur-Generaal voor Onderzoek & Innovatie van de Europese Commissie. “Hoe blij we ook zijn met de ongeveer tien flagships in de huidige partnerschappen, we hebben er in de volgende periode vijftig of honderd nodig!”

“Opschalen, demonstreren, uitrollen, extra financiering krijgen en de nieuwe fabrieken bouwen. BBI JU is vanuit dat perspectief uniek”, zei Alex Michir, BBI JU SWEETWOODS-project en lid van de BIC Raad van Bestuur. Maria Da Graça Carvalho, lid van het Europees Parlement, voegde eraan toe: “Alleen met de overheidsbegroting kan niet worden bereikt wat nodig is voor de grote uitdaging die voor ons ligt. We moeten het publiek gebruiken als katalysator voor meer financiering. En de publiek-private samenwerking, de PPP’s (zoals BBI JU, red.) doen dat.”

Opvolger

Nu Horizon 2020 binnenkort ten einde loopt, werkt de BBI JU aan een opvolger onder het Horizon Europe-innovatieprogramma. En er is alle reden om door te gaan, zegt Niklas von Weymarn, CEO Metsä Spring & lid van de Raad van Bestuur van BIC: “Met de BBI JU hebben we echt de top drie in de wereld van de bio-economische actoren bereikt. We willen graag nummer één zijn en daar is een extra programma van zeven jaar voor nodig.”