Lees verder
Een nationale CO2-heffing in Nederland leidt tot significante extra kosten voor de industrie, terwijl de gevolgen voor de CO2-reductie ondoorzichtig zijn. Dat blijkt uit onderzoeken van PWC en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) die vandaag (18 juni) zijn gepubliceerd.
Redactie / Den Haag

In de varianten die het kabinet heeft voorgesteld lijken de weglekeffecten (doordat industrieën hun activiteiten naar het buitenland verplaatsen) gering volgens het PBL. Maar de positieve gevolgen zijn ook niet duidelijk.

Bij alternatieve voorstellen die zijn ingediend door de politieke partijen PvdA en GroenLinks wordt wel verwacht dat ze zorgen voor een emissiedaling die voldoende is om aan de nationale klimaatdoelstellingen te voldoen. Voor een deel wordt dit echter bereikt doordat de industrie zijn activiteiten uit Nederland naar het buitenland verplaatst. Dat zogeheten ‘weglekeffect’ is verantwoordelijk voor 2% (PvdA) tot 19% (Groen Links) van de emissiereductie.

Het komt erop neer dat er op mondiale schaal geen CO2-winst wordt geboekt, terwijl er in Nederland wel flink wat werkgelegenheid verloren gaat. De Vereniging van Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) roept het kabinet in een reactie dan ook op om van de CO2-heffing af te zien.