Lees verder
Grondstoffen- en energiebedrijf AEB Amsterdam is gestart met de bouwvoorbereiding van de AEB Bio-energiecentrale (AEB BEC). Deze verwerkt rest- en snoeihout uit de regio tot duurzame elektriciteit en warmte.
Redactie / Amsterdam

Per jaar gaat de AEB Bio-energiecentrale tot 110.000 ton laagwaardig snoei- en afvalhout omzetten naar 935 TJ duurzame energie. Het gaat om hout dat niet geschikt is voor hoogwaardige toepassing zoals papierproductie of houtverwerking. Het is afkomstig van landschapsbeheer en houtbewerkers in een straal van maximaal 150 km van Amsterdam. Drie leveranciers van biomassa zijn al voor 12 jaar vastgelegd. AEB kan daarnaast nog extra regionaal snoeihout van gemeenten aantrekken.

Vanaf 2020 gaat de centrale elektriciteit voor 27.000 huishoudens en warmte voor 25.000 huishoudens leveren. Daarmee draagt AEB bij aan de ambitie van de gemeente Amsterdam om in 2040 een aardgasvrije energievoorziening te hebben. Op dit moment produceert AEB duurzame elektriciteit voor 320.000 woningen en warmte voor circa 30.000 woningen. De biomassa-energiecentrale, die in de haven van Amsterdam komt, zorgt voor circa 67.000 ton vermeden CO2 per jaar.

Voor de ontwikkeling van AEB BEC heeft het ministerie van EZK SDE+ subsidie verstrekt. De bouw en de operationele fase worden grotendeels gefinancierd door ASN Bank.