Lees verder
Ondanks intensieve reclamecampagnes over biodiesel uit algen, gelooft ExxonMobil (Esso) zelf niet dat deze groene bron voor hernieuwbare energie op korte termijn fossiele brandstoffen gaat vervangen.
Redactie / Brussel

Dat blijkt uit het rapport 2018 Outlook for Energy van het oliebedrijf. Daarin staat dat aardolie ook in 2040 nog in 60% van de behoefte aan vloeibare brandstoffen zal voorzien, die tegen die tijd zo’n 20% zal zijn gegroeid. Grote rollen zijn ook weggelegd voor vloeibaar aardgas en in de VS schalie-olie, samen goed voor nog eens bijna 30% in 2040. Het aandeel van biobrandstoffen groeit echter nauwelijks, van zo’n 2 naar misschien 3%. De rest bestaat uit diverse andere vloeibare brandstoffen.

Lobby

De spotjes over biodiesel uit algen van ExxonMobil doen het voorkomen dat het bedrijf volop inzet op hernieuwbare bronnen. Dat klopt niet, stelde Mathias Bienstman van de Vlaamse Bond Beter Leefmilieu in een kritisch artikel eerder deze week. ExxonMobil lijkt zelfs meer te investeren in reclame dan in onderzoek.

Het oliebedrijf zet in op een intensieve lobby om te voorkomen dat de politiek auto’s met verbrandingsmotoren al in 2025 zal verbieden, zoals onlangs Denemarken besloot, in navolging van Noorwegen. Nederland, Oostenrijk en India hebben plannen om na 2030 benzine- en dieselauto’s te weren van de openbare weg. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is dat 2040.