Lees verder
Onderzoek naar nieuwe chemicaliën en de raffinage van biomassa in deelcomponenten is nuttig, maar er gaat niks boven concrete producten, materialen die je kunt vastpakken, waarvan je de eigenschappen kunt meten en die je kunt toepassen in de praktijk.
Redactie / Wageningen

Daarop is het onderzoek gericht van het Biobased Performance Materials (BPM) Programma van Wageningen Food & Biobased Research. Daarin gaat het niet om academische exercities, maar om praktijkgericht onderzoek, samen met bedrijven, naar echte biobased producten die op de markt komen. Zoals spuitgietproducten van bio-PBS, dat polypropyleen overbodig maakt, geluidsdempende hars voor trein- en tramrails, gemaakt van puur plantaardige olie en dakbedekking die de eigenschappen heeft van bitumen, maar geen druppel aardolie bevat.

Ze passeerden onlangs de revue tijdens het BPM-symposium. ‘Geen wetenschappelijk congres, maar ‘een bedrijfsgericht symposium met een wetenschappelijk karakter’, zegt programmadirecteur Christiaan Bolck. Onderzoek mét bedrijven en samenwerking in ketenverband zijn dan ook een essentieel onderdeel van BPM-programma.