Lees verder
Gasunie zal dit jaar een pilot starten, onder meer met ECN, waarin het biomassa gaat vergassen tot syngas. Volgens het consortium onder de naam Ambigo zijn een drietal technologieën beschikbaar om het proces efficiënter te laten verlopen.
Spijkenisse

Tijdens het congres Biobased Industry 2017, dat vorige week plaatsvond in Spijkenisse, gingen twee sprekers van ECN en Gasunie in op de technologie en de plannen voor de toekomst. Volgens Thijs de Vries (Gasunie) gaat om drie processtappen (vergassen, gas reinigen en methanisatie) waarvoor technologie is ontwikkeld die leidt tot 6 procent hoger rendement. ‘Het is goedkoop, compact en het leidt tot een zuiver eindproduct, het bevat geen n2. Het syngas is vervolgens een route naar fuels of chemie/materialen.’ Als feedstock gaat de pilot droge biomassa (afvalhout, vochtgehalte < 25 %) gebruiken. Uit labtests is gebleken dat de vergasser verschillende mixen (agroreststromen etc.) aankan. Ook kunnen de processen worden ingericht op nattere vormen van biomassa.

De Vries stelde dat vergassing goed opschaalbaar is. Dat gaat het consortium dan ook doen in Alkmaar. Vervolgens zal een demofabriek worden gebouwd (tussen 2018 en 2023) en in een later stadium een volledig opgeschaalde vergassingsinstallatie (2020-2040).