Lees verder
Mijn moeder vroeg me laatst om eens uit te leggen wat ik eigenlijk doe. Dat ik voor de hogeschool werk, was inmiddels duidelijk. Maar ze had blijkbaar aan een vriendin willen uitleggen wat haar zoon deed en kwam er niet uit.
Han van Osch

De uitleg dat ik bedrijven probeer te helpen om via het onderwijs en toegepast onderzoek aan innovaties te werken was natuurlijk niet genoeg. Dat ik daarmee help om alternatieven voor olie te vinden was al heel wat duidelijker. En ook dat we daarvoor maximaal waarde geven aan allerlei biomassa, zoals resten van aardappelen en suikerbieten.

Via ‘De Wereld Draait Door’ had ze al wel gehoord van die jongen die de oceanen schoon wil maken door het plastic eruit te halen, de plastic soep. ‘Maar’, zei ik, ‘ik heb er alle vertrouwen in dat er binnenkort een veel betere oplossing is. Wij zorgen ervoor dat er producten komen waarvan het plastic afgebroken wordt en dus helemaal niet in het water terecht komt. En wie weet, zitten wij dan ook een keer in DWDD.’

Ik weet natuurlijk dat er vooral ook plastics moeten blijven die niet afbreekbaar zijn en die zouden dan met statiegeld kunnen zijn. Het zou toch mooi zijn als we allemaal in onze omgeving voorbeelden als deze vertellen. Niet vanuit de overheid beginnen, maar de maatschappelijke opinie echt beïnvloeden waarna mensen gaan vragen om andere plastics.

Ik weet zeker dat mijn moeder een van de eersten is die ermee aan de slag gaat. Wie doet er mee?