Bij HAN BioCentre verrichten onderzoekers, docenten en studenten samen met bedrijven en kennisinstellingen praktijkgericht onderzoek op het gebied van de toegepaste biowetenschappen (biologie, biotechnologie, bio-informatica, medicijnen) en chemie (organisch, analytisch). Doel is een gezonde samenleving die verantwoord (circulair, duurzaam) gebruikmaakt van de levende natuur.

De vele onderzoeken die HAN BioCentre in haar bestaan heeft verricht, zorgen voor mooie resultaten:

Microbiële olie uit organisch afval

In het project ‘Microbiële olie op maat’ werkt het HAN BioCentre met een unieke, olieproducerende giststam die op veel verschillende suikers kan groeien. Hierdoor kunnen plantaardige reststromen worden omgezet in een biobased olie. Samen met de bedrijven Allnex, Van Wijhe BV, Baril Coatings en Van Meeuwen wordt een zogenaamde 2e generatie bio-olie ontwikkeld voor toepassing in alkydharsen, verf en smeermiddelen. Het onderzoek is bijzonder door de multidisciplinaire aanpak, waardoor de hele keten van afvalverwerking tot aan toepassing van de bio-olie aan bod komen. Ook binnen het HAN BioCentre is de aanpak multidisciplinair door een combinatie van bio-informatica, moleculaire biologie, fermentatietechnologie en analytische chemie.

Volledige verwaarding van plantmateriaal door bioraffinage

Bioraffinage is een van de belangrijkste instrumenten om uit biomassa ingrediënten te herwinnen om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van de ‘biobased’ economie. Het uiteindelijke doel is om alle grondstoffen te winnen en te hergebruiken. Binnen het RAAK-mkb-project ‘Bioraffinage, tool voor de productie van hoogwaardige producten uit biomassa’ is een ‘proof of principle’-studie uitgevoerd waarin is aangetoond dat vanuit bermgras (=biomassa reststroom) het bio-afbreekbare bioplactic PBS kan worden geproduceerd.

Focus op op onderdelen van het researchgedeelte van medicijnontwikkeling

Drug discovery bestaat uit de volgende fases: target identificatie/validatie, assay development, testen van bibliotheken van chemische verbindingen (screening), hit finding en lead optimalisatie. Een aantal uitdagingen in dit proces zijn:

  • Beter voorspelbare testsystemen zijn nodig. Deze kunnen ingezet worden om een betere vertaling te krijgen van cel naar mens, wat zal bijdragen aan het verminderen van proefdierexperimenten.
  • Nieuwe startpunten (chemische verbindingen) met verhoogde kans van slagen om veel voorkomende problemen tegen te gaan. Natuurstoffen zijn hierbij een interessant uitgangspunt.

Het lectoraat Drug Discovery van de HAN zet in op de ontwikkeling van advanced testsystemen die ingezet kunnen worden op het gebied van bioactiviteit bij de bepaling van ziektebeelden en onderzoek naar alternatieve ADME en toxicologieplatformen die betere voorspelling geven naar menselijke systemen. Verder wordt ondersteuning gegeven aan hit finding/appraisal en optimalisatie naar lead-verbindingen. Hiervoor worden ook nieuwe chemie routes en technieken onderzocht.

Data-intensieve oplossingen om betekenis te halen uit genetische informatie

Keer op keer blijkt dat de grote hoeveelheid beschikbare data en informatie in de levenswetenschappen alleen zinvol kan worden ingezet als gebruikgemaakt wordt van op kennis gebaseerde strategieën. Zo wordt bijvoorbeeld samen met bedrijven die werken aan de compostering van mest voor de champignonteelt en van GFT-afval voor de productie van biogas, gewerkt aan de ontwikkeling van effectieve strategieën voor het functioneel in kaart brengen van de bij de processen betrokken micro-organismen op basis van het genetisch materiaal. Op deze manier kunnen de processen uiteindelijk beter beheerst en gemonitord worden.

HAN BioCentre is één van de zeven Centres of Expertise van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen en bouwt op de lectoraten Biodiscovery en Drug Discovery. Een groot aantal onderzoekers, docentonderzoekers, analisten (16 fte) en studenten draagt bij aan de research die onder verantwoording van lectoren Pedro Hermkens (drug discovery) en Christien Lokman (industriële microbiologie) en de associate lectoren Christof Francke (bio-informatica|data science) en Richèle Wind (biobased economy en coördinator van dit expertisecentrum) wordt uitgevoerd. De opgedane kennis vloeit terug in het onderwijs in de vorm van lessen en opdrachten voor zowel het bachelor- als het masteronderwijs van de Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie.

HAN BioCentre is gevestigd aan Laan van Scheut 2 in Nijmegen. Naast de activiteiten in Nijmegen wordt actief bijgedragen aan de ontwikkeling van een hybride leer-werkomgeving op het Pivot Park in Oss voor drug discovery en binnen de plannen voor Connectr op het Industriepark Kleefsewaard in Arnhem voor biobased research.